Monday, June 30, 2014

Bumi Melaka


jeng jeng jeng jeng! taraaa!! this is MELAKA!! okay terkenal dgn historical cottage! sejak dah lama tak jejak ke bumi tercinta haih macam macam dah lain.

Melaka dah cantik
Melaka dah maju
Melaka dah pesat
Melaka dah jammed
Melaka dah molek
Melaka dah banyak shopping mall
Melaka indah
Melaka bersih
eh semua Melaka sayang lah!!

nak tahu ape interestingnya Melaka? Melaka bersih dan cantik. so sekarang aku pun admit betapa sayangnya kat Melaka tahu ? heee, banyak shopping yang aku rasa, janggal sebab macam dah tak biasa selepas bermastautin di Sabah,HAHA so bila datang Melaka, haih terasa dah macam KL pulak. shopping complex dah upgrade, ramai tourist, banyak hotel, dan semua dah ada. good job Melaka!

and the last part is Melaka dah ade quotes baru. "DONT MESSS WITH MELAKA" first aku balik dari Sabah for semester break, I tought it just a joke about this quotes in facebook!! HAHA but im worng! omg! sebab teringat dulu zaman sekolah tentang  baju batch, zaman sekolah baju batch aku quotes dia " dont mess with us" so disebabkan word "mess" baju kiteorg dipandang serong dan baju tuh dibekukan untuk dipakai. agak terkejut jugak la sebab why Melaka put this word.

so, when i reached Melaka bumi tersayang lagi indah cantik dan cantik, this quotes, memang berlambak disetiap tiang jalan raya yang seakan ini memang quotes Melaka. wow! agak terkejut jugak la hahaha
but, then i later found on Idris Haron pages on facebook, why he used this quotes means that, is actually just like what had been used in Australia,(if im not mistaken) was totally regarding about rubbish. meaning that, jangan buat sampah dan perlu menjaga kebersihan. Melaka memupuk masyarakat negerinya untuk menjaga alam sekitar. dan aku sebagai rakyat Melaka, amat berbangga dengan tahap pencapaian Melaka.

apa-apapun yang belum datang ke Melaka marilah datang menjenguk apa yang uniknya tentang Melaka.
kami sambut dengan tangan terbuka :)


Saturday, June 28, 2014

RAMADHAN

eh ramadhan nak datang
awak semua dah bersedia??
perkara apa yang paling penting sekarang?

persiapkan diri 
ikhlas
bersederhana
lambatkan sahur
cepatkan berbuka puasa
jangan membazir
solat terawikh
perbanyakkan berdoa
&
jangan lupa hayati bulan ramadhan

selamat berpuasa semua!!
Salam Ramadhan al-Mubarak




Thursday, June 26, 2014

bye farewell

thanks untuk tahun pertama
kita jadik roomate
kita jadi kawan
kita jadi geng tidur
kita jadi tempat bergantung
nak nak dapat roomate yang baik sangat sangat
mekdi, big apple, selalu tak lupa untuk dibawa balik
untuk roomate berdua

rindu nanti lebih lebih lagi dina
huwaaaaaaa*feeling nangis dan feeling raya bercampur

lepas ni susah nak jumpa tapi kita roomate
mesti KENA jumpa jugak!

selamat bercuti wahai dua orang roomate
rindu kalian. jumpa lagi tahun baru



hati jangan mengeluh

when i felt bad, i wrote. when i felt bad, i just sleep. when it comes to uneasy things, i just go trough the flow and let the miracle thing happen anytime. oh maybe, i just do really need one whole day for sleep. and i cant stand it more.

come on baby!kuatkan semangat janganlah mengeluh. *tepuk diri sendiri. oh ya!, sometimes im give up for myself. "dear little honey, could you be strong once time more?" and omg. im weak enough to handle. cepat habes paper jumaat,  penat belajar tak terkira. :( "please, jangan mengeluh" and that's what I always told myself.

"aku juga punya perasaan. aku juga punya hati. janganlah Kau menguji aku seperti ini"

dan aku sedih.

mungkin nanti.

dah, takperlu lah sedih. nampak tak ayat nak back up diri sendiri.hehe. eh okay lah terpaksa fokus balik dekat subjek last final before i go back to Melaka. hehehe

3 days more reach for Ramadhan! Happy Fasting everyone!
kepulangan ke Melaka disambut dengan ketibaan Bulan Ramadhan. Mohon Ramadhan kali ni kita di-rahmati Allah.


Tuesday, June 24, 2014

Semester Break

Semester break? what im waiting for ?

yes, a little bit happy, huargh rasa nak jerit hadap satu tahun belajar degree penat tak terkira. This sem i took over 9 subjects, fish biology, biology invertebrate, programming subject, chemistry, chemistry aquatic & pollution, and i cant state it more hahaha its tooo many and im going to explode and burst !!!


and final exam come to end. yeah! Alhamdullillah, i have one killer paper on this Friday, hope i can do so, its a KILLER paper, HAHAHA. chill and be relax, fuh fuh fuh!! setakat ni dah buat yang termampu, just dalam semua subjek yang dah dijawab ada satu yang agak susah tsk tsk tsk..*nangis

dah nak semester break, so many thing kene buat, kena settle down all my things before I go back to Melaka, WEEEEEHHHAAAA** dan barang aku terlalu banyak. entah macam mana bolah beranak pinak. oh mungkin aku suka shopping. dan terasa nak bawak semua naik atas plane. haih memang berat sebelah la nanti kapal terbang , haha

okay before i going back, aku lepak satu cafe in Sabah, Upperstar Cafe, Suria Sabah dengan mia. this cafe memang reasonable dan makanan pun sedap sedap , everything is cheaper! berbaloi dan get try. so peminat bola pun boleh lepak sini sebab this cafe penuh dgn skrin berkonsepkan bola dan baju baju bola. termasuk pekerja dia sekali pakai jersi bola!! setiap table got one desktop for internet, so you can enjoy your meal here! have a try!







*eh ade orang kata muka saya macam emma maembong? HAHA 

okay selamat bercuti semua!!







Monday, June 23, 2014

ini cerita aku


Ini cerita aku. kadang kadang orang panggil aku mish, izah, niza or whatever, what people called me my name, it's all about me. aku orang biasa. takde benda yang special tentang aku. cerita aku sedih. belum ada yang gembira. bila nak gembira?

aku bangun. aku bangkit. aku menjelajah. aku belajar dan aku bukan terus untuk dijajah. kau fikir kau siapa untuk menjajah orang lain? tapi tidak dan bukan aku. Sabah is my new place to be called a heaven. aku orang Melaka dan aku belajar di Universiti Malaysia Sabah. angan-angan aku bukan dongengan. mungkin belum masa, tapi aku cuba saban hari untuk bangun dan bangkit. kenapa aku kata sedemikian? bangun dan bangkit? oh totally aku bukan macam orang lain,
oh yeah, well different people different mentality and judgment am i right? so, dont judge me before you know who i am.

yes, truth to be told. im alone. here. sabah. i adapted myself after 1 year here to get adapt the environment. yes, im independent. if i still can do by my own, believe me, i can handle it by myself without seeking help from others. deep down, i did not want to get burden on someone else. its me. i changed from the old into a new one. is there changed me all of myself??

the answer is yes. 
dan ini cerita aku. cerita aku tiada titik noktah. 
aku sedang mencari kebahagiaan

Sunday, June 22, 2014

aku

ini mungkin cerita aku lagi

dalamnya sepi,
seakan mati
entah kenapa
diam murung menyelubungi

bangunlah wahai hati
janganlah bersedih

tika ia pergi, hati kau tetap kukuh disini

bangunlah dari tidur
seakan ia masih bernyawa.

aku bukan seperti yang dulu lagi.

Thursday, June 19, 2014

biar mimpi kan jadi realiti

aku bukan pencerita. aku tak sehebat siapa siapa. aku cuma orang biasa. hidup ini belajar makan tidur dan seterusnya begitu. mungkin jugak berturutan ke alam pekerjaan. ah siapa sangka?

aku cuma diri aku. seperti mimpi dan kadang kadang bayangan dalam air. aku buat degree dekat UMS tetang marine life. aku belajar tentang hidupan dalam air dan mungkin satu hari aku akan buat master tentang ornamental marine life, sebab marine life ni gila cantik cantik je, dan aku pun muda lagi, so ini angan angan aku untuk buat master heee


so selain dari benda ni aku minat aku ni memang tersesat dari lubuk akademik dan aku minat berbisnes. aku punyalah berangan nak bukak boutique sendiri, mungkin dalam peragaan, bidang fesyen. cita cita sangat lah besar dan lari dari bidang belajar tapi takpe sedikit dikit lama lama naik bukit!


cita cita punya la fuhh, ini berangan lagi nak jadik designer, nak ada produk sendiri. sekarang tengah membuka nama tudung  collection EYRAROVEL so im going to change the world, hihi doakan berjaya.
takpe kita rangkak pelan pelan. doakan saya bejaya. :) aku jugak minat baking, tapi nanti lah semua benda nak buat boleh parghah nok. hahaha

terima kasih baca^^

Monday, June 16, 2014

aku bintang capricorn

apa yang kau tahu tentang capricon?

aku lahir januari. januari adalah bintang capricorn

well said, orang kata jangan percaya benda benda yang boleh membawa kepada syirik

but for me, it is up to us whether nak believe atau pun tidak. tapi bagi aku capricorn is just a star. what capricorn said, it totally describe orang yang lahir bulan satu.

mungkin timbulnya bintang zodiak berdasarkan pengajian atau perwatakan yang telah dikaji bagi golongan yang lahir pada bulan Januari. so memang betullah persamaan kepada orang yang lahir bulan ni dan termasuklah aku.

first, capricorn jenis yang independent. tak depent pada orang lain. kau kesahlah kat orang lain dan dia pun tak kan kesah kat kau macam mana pun sekalipunn. second, oh pelis, capricorn tak kan patah balik benda yang lepas. Third, capricorn is a serious people. dont get play with them or else u'll fool by them back. Forth, dia tak kan percaya kat kau kalau dah takde kepercayaan lagi. so takpayah la nak merintih rintih datang balik utk satu benda yag tak kan bwak hasil.

so, i ended up it with myself,, yes it is true. dan aku seperti apa yang dikaji, dan mostly orang capricorn have their big potential. i dont say it was me, but sometimes kita baca benda ni, we know what our ability and sometimes benda benda macam ni akan buat kita bangun balik.

nak kenal capricorn? lets have a date with them. bye

dua atau tiga

kalau ada dua
aku pilih ketiga

sebab aku tahu pertama dan kedua bukan aku punya
dan ketiga mungkin tiada yang punya

kalau orang tanya kenapa tidak pilih pertama
sebab aku bukan yang pertama
bukan juga pilihan kedua

dan aku mungkin ketiga dan mungkin kosong

mungkin juga aku tiada pilihan

aku dah biasa
dan aku belajar
biarlah

bangunlah bangkitlah




unexplained

to the world i love
in Allah name,
i put down all my ego,
i lowered down all my strength
and i know,
this is not a time.


what
where
why
when


its keep questioned me
until when?

i do not get any answer till now

u want give me a suprise??

and im still waiting



Tuesday, June 10, 2014

kita hidup punya pilihan

hidup punya dua maksud
suatu kehidupan atau suatu yang mati

pilihan kita punya dua
ke jalan baik atau ke jalan buruk

kita memilih
bukan dipilih

kita bukan hamba dan kita bukan kuli

"human set their own determination"
 who we are, and what we get

pilihan hidup atau pilihan "mati"??

carilah seakan yang "hidup"
supaya hati itu juga "hidup"


supaya suatu hari nanti ianya "hidup" dalam hati sendiri.

-aku,2014





Monday, June 9, 2014

a beginner.

It had been a while I'm not posting any post in my blog. I delete everything the old post. I make a new one with my life. why?

I came across on my mind and I know, past things never changed us but it still remained in the memory and I, how long I'm supposed to wait things that i do not know what time it's gonna be happen? what a pathetic life.

today i live and life,
with a full breath, i said, "Alhamdulillah"
thanks to everybody that always support me

to my mom and my daddy,
i'm promise you,
one day its gonna be the day :)

i miss you. and i love you.